Webhotelli on verkkosivuston koti

Webhotelli

Kotisivu on nykypäivänä välttämätön yrityksille, järjestöille ja miksei myös yksityisille ihmisille. Kotisivujen avulla voi esitellä yritystään, tuotteitaan ja palveluitaan sekä vaikkapa omaa osaamistaan. Jotta sivusto saadaan julkisesti esille internetiin, sille pitää hankkia ensin verkko-osoite (domainnimi, esim. isokoski.com), domainnimelle pitää tämän jälkeen hommata nimipalvelimet ja palvelintilaa jonne varsinainen kotisivu sitten laitetaan /rakennetaan.

Ehkä vähän hankalasti selitetty mutta loppujen lopuksi melko helppoa kun ottaa käyttöön webhotelli palvelun. Tämä on mielestäni helpoin vaihtoehto ylläpitää domainin tietoja ja kotisivuja jne. Tämäkin sivusto jolla nyt olet, sijaitsee webhotellissa. Alla tarkemmin webhotelleista.

Webhotelli on palvelu, joka tarjoaa tilan kotisivujesi tiedostoille ja tietokannoille. Se pitää ne tallessa ja turvassa sekä varmistaa, että ne ovat kaikkien saatavilla verkossa. Webhotellin ominaisuudet vaihtelevat palveluntarjoajan ja paketin mukaan, mutta tyypillisesti ne sisältävät:

Tallennustilaa: Tilan määrä riippuu verkkosivustosi koosta ja tarpeista.
Tietokannat: Useimmat verkkosivustot tarvitsevat tietokannan tallentaakseen tietoa, kuten käyttäjätunnuksia ja salasanoja.
Sähköpostitilit: Voit luoda sähköpostiosoitteita oman verkkotunnuksesi avulla.
Verkkotunnus: Voit rekisteröidä oman verkkotunnuksesi tai käyttää jo olemassa olevaa.
Hallintapaneeli:  Graafinen hallintapaneeli webhotellisi, kotisivujesi ja sähköpostitilien hallinnointiin.

cPanel: Webhotellin hallintapaneeli

cPanel on yksi markkinoiden suosituimmista /yleisimmistä webhotellin hallintapaneelista. Se tarjoaa graafisen käyttöliittymän useimpiin webhotellin hallintatehtäviin, kuten:

  • Tiedostojen hallinta: Voit ladata, poistaa ja muokata verkkosivustosi tiedostoja cPanelin tiedostohallinnan avulla.
  • Sähköpostin hallinta: Voit luoda ja hallinnoida sähköpostitilejä, lähettää ja vastaanottaa sähköpostia sekä käyttää webmailia cPanelin sähköpostihallinnan avulla.
  • Tietokantojen hallinta: Voit luoda, hallinnoida ja varmuuskopioida MySQL- ja PostgreSQL-tietokantoja cPanelin tietokantahallinnan avulla.
  • Verkkotunnuksen hallinta: Voit hallinnoida verkkotunnuksesi DNS-asetuksia ja ohjata verkkotunnuksesi toiseen palvelimeen cPanelin verkkotunnushallinnan avulla.
  • Lisäominaisuudet: cPanel tarjoaa myös monia muita ominaisuuksia, kuten verkkosivustojen rakentajia, automaattisia päivityksiä ja turvatyökaluja.

cPanel on helppokäyttöinen ja tehokas työkalu webhotellin hallintaan. Se sopii sekä aloittelijoille että kokeneille käyttäjille.

Kotimaisia webhotellipalvelun tarjoajia:

Näitä olen itse käyttänyt ja hyväksi todennut

Domainhotelli: domainhotelli.fi
Hostingpalvelu: hostingpalvelu.fi
Suncomet: suncomet.fi

Monia muitakin vaihtoehtoja löytyy, esim. Zoner ja Louhi. Kannattaa käydä tutustumassa moniin vaihtoehtoihin sillä webhotellia valittaessa on tärkeää ottaa huomioon tarpeesi ja budjettisi. Vertaile eri palveluntarjoajien paketteja ja ominaisuuksia löytääksesi tarpeisiisi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Vinkkejä webhotellin valintaan

  • Määrittele verkkosivustosi tarpeet: Kuinka paljon tallennustilaa ja kaistanleveyttä tarvitset?
  • Vertaile eri palveluntarjoajia: Tutustu eri palveluntarjoajien paketteihin ja ominaisuuksiin.
  • Lue arvosteluja: Katso, mitä muut asiakkaat ovat sanoneet eri palveluntarjoajista.
  • Ota huomioon hinta: Webhotellien hinnat vaihtelevat paljon.
  • Varmista, että saat hyvää asiakaspalvelua: On tärkeää, että saat apua, jos sinulla on ongelmia webhotellisi kanssa.

Webhotelli on tärkeä osa verkkosivuston ylläpitoa. Valitsemalla oikean webhotellin ja hyödyntämällä cPanelin kaltaisia työkaluja voit varmistaa, että verkkosivustosi toimii sujuvasti ja on kaikkien saatavilla verkossa.

Loppuun pieni vinkki: vaikka webhotellisi palveluntarjoaja ottaakin webhotelleista säännöllisesti varmuuskopioita, suosittelen silti ottamaan niitä myös itse. Varsinkin kotisivut kannattaa ehdottomasti varmuuskopioida säännöllisesti. Ja niin, että varmuuskopio on jossain muualla kuin siellä webhotellissasi.

Itselleni on vuosia sitten käynyt niin, että palvelimen, jossa webhotellini sijaitsi, kiintolevy hajosi ja vaikka palveluntarjoajalla olikin varmuuskopioita tallessa, niin uusimmat niistä eivät toimineetkaan. Joten tuoreimmat muutokset, joita olin sivuilleni tehnyt, katosivat bittiavaruuteen. Tämän jälkeen olen ottanut itselleni aina varmuuskopion sivuistani ennen kuin teen mitään muutoksia niille.

Lue lisää WordPressin varmuuskopioinnista

#webhotelli #domain #nimipalvelin #cpanel #kotisivu